Alpakka Malla

Innkjøp

Alpakka Malla er et kleskonsept som baseres på direkte kjøp i Peru blandt mange ulike små leverandører/Håndtverks-selgere (Artesanias)...

Målet er å kjøpe av så mange som mulig for å spre salget da de ulike selgerne ofte er samlet i en form for Basar/Markedsplass. 

Leverandørene kjøper klærne fra Alpakka-bønder i Andesfjellene eller de produserer selv med alpakka-ull kjøpt av Alpakka-bøndene.

    

Cusco                                                    Plaza de Armas - Cusco                                         Machu Picchu - Cusco

Handlingen er gjort i "de kjøligste" regionene i landet; fra hovedstaden Lima (0 moh) til Puno (v/Titicaca-sjøen)

helt sør i Peru (ca 4000 moh). Klærne håndplukkes etter egen smak og på etterspørsel fra kunder.

Ofte kjøpes ett og ett plagg og serier på 5/10/20 uten bestilling, dvs direkte på markedet.

 

Det ble gjort to bestillinger sommeren 2007 - største serie var på (men da i 20 ulike fargekombinasjoner) 40 stk gensere som måtte tilpasses norske størrelser. I 2008, 2009 og 2012 er det kjøpt inn større mengder gensere i ulike størrelser, slik at utvalget blir bedre. Der det finnes nye modeller prøves disse ut og i 2012 er det både kjøpt inn Boleros i flotte farger, flere typer herregensere, pulsvarmere i 100% råull, samt tøfler til voksne og barn. Familieproduserte pulsvanter og halser/ørevarmere er også tatt med hjem for salg. Kjøpene gjøres i hovedsak i Lima med supplering fra Arequipa, Puno eller Cusco og eventuelle andre steder som blir besøkt under oppholdet.

 

Modellene er det flere av, men da med farge- og andre nyanseforskjeller utfra hvor de er handlet og hva som har vært tilgjengelig i ulike størrelser.

Klærne er strikket/heklet/knytt for hånd, eller produsert på maskin (som regel strikk, noe vev), og har ulik ull-kvalitet. 

 

Priser er satt utfra kvalitet og utført håndarbeid og varierer nesten like mye som antall plagg på varelageret.

 

 

 

 

Store deler av bestillinger på serier gjøres hos søskenparet Hermelinda og Lucio, som opprinnerlig er fra Puno. 

Frem til sommeren 2008 delte de en stand (bildene over), men da vi kom tilbake i mars 2009, hadde Lucio opprettet et eget selskap og fått leid sitt eget lokale.

En utvidelse og mulighet for en bedre økonomisk levestandard for familien.

Vi har handlet med Hermelinda og Lucio i flere år, og er meget fornøyd med både det de får bestilt strikket i Lima,

og det de henter fra de sørlige delene i Peru. Noe justeringer/enkle repareringer på strikk må uansett påberegnes og vi er vår egen kvalitetssikrer og prøver og finne feil så godt vi kan før varen når ut til kunden.

   

Barn dansende i gatene under en handletur i Puno. Handlingen sommeren 2008 pågikk over flere timer i en butikk i calle Lima,

hvor unike håndstrikkede varer ble kjøpt.

 

 

Innbyggerne i Ausengate-området stiller ut sine produkter i Tinki.

Alpakka MallaTelefon: 91654445 kveldNettstedskart