Alpakka Malla

Peru - et land med mange ressurser!

Peru har ca 30 millioner innbyggere og er 1 285 220 km2 stort. Befolkningen er sammensatt og blandet av ulike kulturer i flere hundre år. Tradisjoner er viktig for den Peruvianske befolkning hvor musikk og dans er fremtredende. Selve landskapet består av alt fra jungel, fjell og Altiplano, ørkenområder og kyst som er befolket. Før spanjolene kom på 1600-tallet regjerte Inkaene i store deler av Sør-Amerika... 

Peru er inndelt i 25 regioner (regiones; entall: región). Disse regionene er oppdelt i provinser, som igjen består av distrikter. Det er 195 provinser og 1933 distrikter i Peru. De vestlige slettene ved kysten (costa) er adskilt fra regnskogen i Amazonas i øst med Andesfjellene i midten. På grensen til Bolivia ligger Titicacasjøen, den høyest beliggende seilbare sjø i verden. Det høyeste fjellet er Huascarán.

  

   Titicaca-sjøen - Puno

Peru ligger sør for Equator og grenser til Equador og Colombia i Nord, Bolivia og Chile i sør, samt Brasil i øst. Hele vestsiden av landet ligger mot Stillehavet med rikt fiske- og bademuligheter. Sesongen i Peru er motsatt av Norge - hvor sommer og regntid i hovedsak er fra nov/des til mars/april. Mai - august er vintermånedene i landet.

Temperaturen avhenger av hvor i landet man er og da avstand til Equator og Sydpolen, i tillegg til landskapet forøvrig. Juni og juli-måned, helt sør i landet i Puno, som ligger 4000 moh, har temperaturer under 0'C om natten. På en slik høyde er man imidlertid nære sola som gir høy temperatur om dagen, og som kanskje kan sammenlignes med en fin dag i "påskefjellet" i Norge. Man skal være forsiktig under disse forholdene mht frostskader og solbrenthet! Alt som ligner det man kjenner fra Norge er 10 ganger "villere"/mer ekstremt enn hva vi er vant til!

Deriomot ligger Arequipa, kjent for å være Peru's reneste, om ikke kanskje også en av de peneste, byene "innkledd" i en vulkanring på ca 2400 moh litt lengre nord og et par timer innover i landet fra kysten. Her er det stabilt varmere året rundt, selvfølgelig påvirket av årstidene. Området er i ørkendistriktet og er relativt tørt. Det er stor forskjell fra fuktigheten i Lima, som vinterstid kan sammenlignes med fuktige høstdager med stort sett fravær av sol i hele perioden. Sommerstid er Lima en varm by med vakre strender med store bølger - et paradis for surfere. Man bader ikke uten våtdrakt lenge da Stillehavet er kaldt!

Peru er uendelig stort, og jeg har mye jeg enda ikke har sett og opplevd. Amazonas er et av stedene som jeg skulle gjerne vært i - og nord; Piura, Trujillo kan jeg godt tenke meg å oppleve igjen - 4 dager i Mancora ble lite, selv om beholdningen av smykker for salg økte betraktelig i disse dagene :o) 

                    

Dansende barn i Puno og en dame som selger "Tunas" (kaktusfrukt) på vei til Colca Canoyn for å se kondorene.

Alpakka MallaTelefon: 91654445 kveldNettstedskart