Alpakka Malla

ALPAKKA-ullen

I dagens Peru er dyrehold og produksjon av alpakka-ull og alpakka-klær viktig for livsgrunnlaget for mange bønder som bor i Andesfjellene...

Alpakkaen lever helst på over 3000 meter og erstatter naturlig annet jordbruk som ikke kan utføres i dette klima. Alpakkaen tilhører den Sør-Amerikanske kamelfamilien sammen med lama, guanacos og vicunas. Alpakkaen har en levealder på 20 - 25 år og har en gjennomsnittsvekt på 50 - 70 kg. Den har en gjennomsnittlig skulderhøyde på 1 meter og er ca 1.5 meter høy.

  

Alpakkaen hadde en sentral plass i Inka-Kulturen. I mange tusen år var Alpakkaullen Inka-Kulturens materiale, som ble dyrket og behandlet i mange forskjellige farger og kvaliteter. I mange år var alpakkaen en hemmelighet for resten av verden. Alpakka materialet ble "oppdaget" rundt midten av 1800-tallet av en engelsk handelsreisende, Sir Titus, som innså materialets enorme kvalitet. På den tiden fikk kun kongelige i Europa bruke klær i dette materialet og andre ble nærmest henrettet hvis de bar på klær i alpakkaull.

Alpakkaen har hår med hulrom. Den er flere ganger sterkere og varmere enn saueull. Samtidig er det fantastisk mykt og behagelig å bruke. Dette gjør at alpakka er et meget ettertraktet og eksklusivt materiale innen moteindustrien. I motsetning til saueull innholder alpakkaull ikke lanolin og er derfor god for allergikere. Den tar heller ikke til seg lukt så lett.

Sammen med mohair, angora og kashmir utgjør den kun 2.6% av ullmarkedet på verdensbasis. Produktene som er laget av alpakkaull har forskjellige klassifiseringer. Det er Royal Alpaca (19 micron) – Baby Alpaca (22,5 micron) – Alpaca Super Fine (25,5 micron) og Thick Fiber (32 micron). Hver av disse har sine bruksområder der produktene er priset etter kvaliteten på ullen.

Alpakka MallaTelefon: 91654445 kveldNettstedskart